Jurnalul unui diplomat – Vizită de studiu la Ambasada Suediei

Around the world Embassies tour  2nd edition continuă și în 2017 cu a treia vizită de studiu, de data această la Ambasada Suediei.

Pe 13 ianuarie, misiunea diplomatică a Suediei și-a deschis larg porțile pentru cei 20 de participanți ai programului nostru. În prima parte a vizitei, grupul a fost invitat să facă un tur al Ambasadei pentru a înțelege structura unei misiuni diplomatice. În timpul turului, participanții au interacționat cu personalul român din cadrul Ambasadei și au pus întrebări cu privire la modul în care sarcinile de lucru sunt împărțite pe departamente, care sunt responsabilitățile și totodată cum se desfășoară activitatea de zi cu zi a unei misiuni diplomatice.

Odată ce turul s-a încheiat, E.S. doamna Anneli Lindahl Kenny, Ambasador al Suediei în România și dl. Alexander Peyre Dutrey, Adjunct al Șefului Misiunii ne-au întâmpinat în sala de recepție a Ambasadei într-o atmosferă caldă și primitoare. Discuția s-a concentrat în jurul a două problematici de interes pentru participanții noștri: curentul feminist care domină diplomația suedeză și politică de securitate a Suediei, în calitate de stat aliat NATO.

Sesiunea de Q&A a abordat întrebări atât din sfera politicii externe (prezența Suediei în calitate de membru nepermanent al Consiliul de securitate al ONU pentru mandatul 2017-2018, cooperarea dintre Suedia și celelalte state nordice,  neutralitatea Suediei în timpul Războiului Rece etc),  cât și din cea a politicii interne (investițiile mediului de afaceri suedez în România, lupta împotriva corupției, progresele înregistrate de țara noastră în ceea ce privește democratizarea și respectarea drepturilor omului etc).

Testimoniale:

“Vizita de studiu în cadrul Ambasadei Suediei a reprezentat un bun prilej pentru aprofundarea cunoștiințelor referitoare la viziunea țării, precum și compararea acesteia cu politicile României. Discuțiile cu privire la dezvoltarea economiei, aportul adus de companiile suedeze în România, drepturile minorităților (comunitatea LGBT, comunitatea romă), importanța investițiilor în sănătate, infrastructură și educație, au fost doar câteva dintre temele deosebit de relevante pentru mine, abordate în cazul vizitei de studiu.” (Raluca Banica, studenta la Relatii Economice Internationale, ASE)