- Alegeri legislative în Franța: partidul președintelui Emmanuel Macron, în drumul spre câștigarea majorității absolute.
Duminică, 18 iunie, are loc cel de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța. Sondajele plasează partidul de centru La République en Marche ca marele câștigător al acestor alegeri, cu 75-80% din voturile exprimate. Acest rezultat important poate fi însă umbrit de participarea extrem de scăzută la vot, ce arată că deși cetățenii francezi îi acordă președintelui Macron majoritatea parlamentară pentru a-și conduce reformele anunțate, sprijinul față de acesta rămâne fragil.
- Ungaria înăsprește legislația privind ONG-urile, în ciuda opoziției Uniunii Europene.
Parlamentul Ungariei a adoptat o nouă lege care impune norme mai stricte privind organizațiile nonguvernamentale care primesc finanțare străină, sfidând avertismentele din partea Uniunii Europene. Noua lege impune organizațiilor care primesc finanțare din străinătate de peste 84 000 de euro pe an să își declare statutul “străin” pe site-urile și pe toate materialele acestora. Conform textului legii, ONG-urile care primesc finanțare din străinătate pot “amenința interesele politice și economice ale țării și interfera cu funcționarea instituțiilor sale”. Legea a atras critici din partea Uniunii Europene și ale organizațiilor internaționale, precum și proteste în capitala Ungariei.
- Miniștrii zonei euro aprobă deblocarea celei mai recente tranșe din împrumutul internațional pentru Grecia.
Miniștrii de finanțe din zona euro, reuniți joi, 15 iunie, în Luxemburg, au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Acest acord va permite eliberarea unei serii de împrumuturi pentru Grecia, în vederea susținerii țării în îndeplinirea următoarelor termene de plată ale datoriilor. Acordul mai trebuie să primească aprobarea din partea câtorva parlamente din zona euro.