1. Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon anunță demararea procedurilor pentru un nou referendum privind independența Scoției.
Nicola Sturgeon a anunțat luni, 13 martie, că va cere permisiunea Parlamentului Scoțian de a organiza un al doilea referendum pentru independență, la sfârșitul lui 2018. Răspunsul prim-ministrului britanic nu a fost unul favorabil. Theresa May a declarat că întregul Regat ar trebui să lucreze împreună pentru succesul Brexit-ului și că ar nedrept ca poporul scoțian să fie chemat la referendum înainte de a fi cunoscute rezultatele negocierilor pentru Brexit.
2. Partidul de centru-dreapta VVD câștigă alegerile legislative din Olanda.
Partidul prim-ministrului olandez, Mark Rutte, a câștigat 33 de locuri din cele 150 din parlamentul național, iar principalul oponent, partidul de extremă dreapta condus de Geert Wilders, a obținut 20 de locuri, plasându-se astfel pe locul al doilea. Rezultatul alegerilor, considerate ca un barometru al ascensiunii partidelor populiste în Europa, a fost salutat de
liderii europeni: pentru președintele francez, Francois Hollande, alegerile din Olanda au reprezentat “o victorie clară împotriva extremismului”, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat că 15 martie a fost “o zi bună pentru democrație”.
3. Angela Merkel, în vizită oficială la Washington.
Liderul german l-a întâlnit vineri, 17 martie, la Casa Albă pe președintele american, Donald Trump, în cadrul primei vizite bilaterale dintre cei doi lideri. Temele abordate au scos în evidență diferențe fundamentale în viziunile celor doi șefi de stat. În timp de Angela Merkel și-a apărat poziția cu privire la refugiați și a evidențiat importanța comerțului internațional liber, Donald Trump a vorbit despre “terorismul islamic radical” și a susținut că va conduce o politică economică în care interesele muncitorilor americani vor prima.