Cum ar putea Francois Fillon să influențeze politica Uniunii Europene?

Uniunea Europeană s-a confruntat în 2016 cu o serie de evenimente ce au pus la îndoială stabilitatea structurii. De la criza refugiaților, la atacurile teroriste și Brexit, UE a întâmpinat o serie de evenimente ce au dat naștere unui sentiment de nesiguranță la nivelul instituțiilor europene și la nivelul statelor membre. Această nesiguranță politică este departe de a se sfârși în perioada ce urmează.

Marea Britanie se află actualmente în procesul de a decide cât de drastică va fi ruptura față de UE ca urmare a Brexitului. Rezultatele referendumului din Italia au determinat demisia primului-ministru Matteo Renzi. Spania este condusă de primul guvern de coaliție după 10 luni de paralizie politică. Polonia se indeparteaza de la linia europeană, iar criza constituțională de la Vasovia continuă. Incertitudinea alegerilor ce vor urma în Franța și Germania adauga noi semne de întrebare cu privire la viitorul Uniunii Europene. În acest context, câștigătorul surpriză al republicanilor pentru alegerile prezidențiale franceze din 2017, Francois Fillon, este un nou personaj care ridică semne de întrebare cu privire la direcția în care se îndreaptă UE, în cazul în care va câștiga președenția Franței.

  1. Cine este Francois Fillon?

Francois Fillon, în vârstă de 62 de ani, are o carieră politică de 35 de ani, timp în care a deținut funcții politice variate de la prim-ministru în timpul președintelui Nicolas Sarkozy, la o serie de portofolii ale unor ministere, precum Ministerul Ecologiei, Dezvoltării Durabile și Locuințelor Ministerul Educației Naționale, Învățământului Superior și Cercetării.

Cariera sa politică a luat avânt la vârsta de 27 de ani, când a devenit primar al orașului Sable. A crescut într-o familie catolică, este șofer amator de curse și un mare admirator al lui Margareth Tatcher. Soția lui Fillon este de origine britanică, din Țara Galilor, și împreună au 5 copii.

  1. Principalele puncte ale agendei politice a lui Fillon

Fillon a câștigat campania preliminară a republicanilor, avându-i ca adversari pe fostul președinte, Nicolas Sarkozy,  și pe fostul primar al orașului Bordeaux și fost prim-ministru, Alain Juppe. Francois Fillon a câștigat cursa alegerilor cu un procent de 67% din voturi împotriva lui Juppe. A câștigat pe baza unei platforme protecționiste, intergurvernamentală, propunând schimbări radicale la adresa politicilor lui Hollande. De asemenea, el este un susținător al identității naționale franceze promovând o serie de principii conservatoare.

  • Principii economice liberale

Platforma politică a lui Fillon este o platformă ce crează avantaje mediului de afaceri. Acesta a propus creșterea vârstei de pensionare, reducerea beneficiilor și stoparea sistemului de 35 de ore de muncă pe săptămână, precum și desființarea a 600.000 de locuri de muncă din sectorul public pentru a spijini diminuarea taxelor pentru companii. Deși aceste măsuri vor determina cel mai probabil proteste în masă, Fillon a declarat că este pregătit să se confrunte cu sindicatele.

  • Principii sociale conservatoare

Perpectiva sa conservatoare la nivel social este susținută de dreapta catolică a spectrului politic francez. Fillon se declară a fi un suținător al valorilor familiei creștine, votând împotriva căsătoriei între persoanele de același sex și fiind împotriva procreării asistate medical pentru cuplurile de lesbiene și femei singure.

De asemenea, în timpul campaniei a declarat că politica de colonizare franceză a fost singura modalitate prin care Franța a putut să își popularizeze cultura. În aceasta vară, Fillon a susținut interzicerea burkini pe plajele franceze. În campanie a promis că va introduce control administrativ asupra religiei islamice în Franța și că va interzice susținerea serviciilor religioase în limba arabă.

  • Susținător al sistemului UE și al apropierii față de Rusia

Francois Fillon are o perspectivă de conciliere și apropiere față de Rusia. El a declarat la un moment dat că Vladimir Putin este un pragmatic rece și eficient, și actualmente se pronunță în favoarea formării unei coaliții occidentale care să lupte contra ISIS, aceasta incluzând și Federația Rusă.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, Fillon este un susținător al sistemului, având trei direcții prioritare în acest sens: reformarea zonei Euro, garantarea securității și creșterea investițiilor. Pentru prima direcție, fostul prim-ministru își dorește o Zonă Euro mai integrată, prin crearea unui secretariat general și a unui consiliu al Zonei Euro format din miniștrii de finanțe ai statelor membre precum și responsabilizarea statelor membre pentru datoriile publice. Pentru cea de-a doua direcție, Fillon propune consolidarea controlului asupra granițelor externe ale UE și o mai puternică politică europeană comună de apărare. Pentru a treia direcție, reprezentatul republicanilor este un susținător al politicilor comerciale protecționiste și susținre încetarea discuțiilor legate de Parteneriatul Trans-Atlantic.

Marilena Veronica Ene