Săptămâna UE: 20 martie-26 martie 2017

1) Bulgaria se pregătește de alegeri parlamentare.

bulgaria_parliament_-_sofia_echo_0

Bulgarii sunt așteptați la urne duminică, 26 martie, pentru a-și aleage noii reprezentanți în Parlament. Alegerile de duminică sunt și ele văzute ca un test pentru relațiile țării cu Uniunea Europeană, Rusia și Turcia. Cursa se arată a fi foarte strânsă, iar analiștii subliniază faptul că incertitudinea privind rezultatele alegerilor nu este specifică sistemului politic bulgar. Cele două partide care se vor confrunta îndeaproape sunt GERB, partidul de centru-dreapta condus de fostul prim-ministru Boyko Borisov și Partidul Socialist Bulgar, condus de Korneliya Ninova.

 

2) Pregătiri pentru un nou acord politic și comercial între UE și Japonia.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a discutat cu liderii Uniunii Europene, în cadrul vizitei sale oficiale la Bruxelles, despre crearea unui noi acord politic și comercial între cele două părți. Cu această ocazie, prim-ministrul japonez a afirmat necesitatea cooperării dintre Japonia, UE și Statele Unite pentru a susține în continuare comerțul liber, amenințat în ultima perioadă de ascensiunea politicilor economice protecționiste. Următoarea rundă de negocieri va avea loc săptămâna viitoare, iar acordul va fi finalizat la finalul anului.

 

3) Reuniune a liderilor Uniunii Europene la Roma, pentru a marca 60 de ani de la semnarea tratatului.

phpThumb_generated_thumbnailjpegReuniunea de sâmbătă, 25 martie, a avut loc în noua formulă de 27 de state membre. Liderii prezenți au semnat Declarația de la Roma, prin care se angajează să asculte dorințele cetățenilor și să depună eforturi pentru pace și unitate, arătându-și astfel voința de a lucra în continuare la proiectul european.