Elevi și studenți, din trei județe ale regiunii Sud – Muntenia – Argeș, Dâmbovița și Prahova au participat la o serie de traininguri interactive și nonformale despre administrația publică și rolul cetățeanului, despre antreprenoriat și dezvoltare durabilă, dar și despre antidiscriminare în cadrul proiectului „Inițiativă pentru comunitatea mea!”.
Perioada de traininguri s-a continuat cu o serie de vizite de studiu la instituțiile publice de la nivel județean și local, precum Prefectură, Consiliul Județean, Consiliu Local sau Primărie. Participanții au discutat cu reprezentanții acestor instituții despre atribuțiile pe care le au aceștia, au aflat care sunt proiectele pe care autoritățile le implementează și care sunt prioritățile autorităților locale și județene pentru perioada următoare.
Ulterior vizitelor de studiu, tinerii au experimentat cum este sa fii consilier local în cadrul unei simulări a ședinței de consiliu local. Participanții au fost împărțiți pe echipe formate din decidenți în funcție de componența consiliului local din fiecare oraș, cetățeni, sindicate și ONG-urile locale. În cadrul simulării, participanții au putut să creeze bugetul de venituri și cheltuieli al orașului, pe care l-au supus unei dezbateri publice și au putut aproba sau respinge bugetul precum consilierii locali.
În fiecare oraș în care au fost desfășurate training-urile, vizitele de studiu și simulările consiliului local am creat un grup de inițiativă locală. Misiunea grupurilor de inițiativă locală va fi de a deveni un instrument de lucru și de dialog între cetățeni și autoritățile locale pentru rezolvarea problemelor comunității din domenii variate precum: economie, educație, agricultură, domeniu social, administrație publică.
În cadrul acestor grupuri de lucru, tinerii din Pitești, Târgoviște și Ploiești au început activitățile de cercetare a unor probleme pe care ei le-au identificat precum: reabilitarea ruinelor istorice din parcul Mitropoliei din Târgoviște sau modernizarea transportului public din Pitești. Tinerii se vor documenta despre legislația care îi poate ajuta în demersul lor, despre acțiuni similare care au fost sau nu întreprinse în trecut pentru rezolvarea acestor problem, vor discuta cu cetățenii și cu ONG-urile locale pentru a afla și opinia lor și vor identifica actorii privați care îi pot sprijini în demersul lor.
În următoarele trei luni, implementarea proiectului continuă în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița și Teleorman.
Proiectul „Inițiativă pentru comunitatea mea!” își propune să crească gradul de implicare activă a tinerilor (liceeni și studenți cu vârstele cuprinse între 16 și 24 de ani) în viața publică a comunității locale din care provin, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.