Săptămâna UE: 08-14 mai 2017

1) Emmanuel Macron, învestit oficial ca președinte al Franței

56AD6C6F-28CD-4199-A27D-AC5A0C8521B7_cx17_cy13_cw67_w1023_r1_s

Emmanuel Macron a devenit oficial al optulea președinte al celei de-a Cincea Republici, în cadrul ceromoniei de duminică, 14 mai. Acesta a fost primit la palatul Elysee de către fostul președinte, Francois Hollande, care i-a predat formal mandatul. Luni, Emmanuel Macron va efectua prima sa vizită oficială în calitate de președinte, la Berlin, unde va discuta cu cancelarul german Angela Merkel.

2) Ministrul de externe austriac Sebastian Kurz cere alegeri anticipate

Miro-Austrian-FM-Sebastian-kurz

Guvernul de mare coaliție al Austriei a fost pe punctul de a se destrăma vineri, 12 mai, când Sebastian Kurz, membru al partidului de centru-dreapta, a declarat că nu crede că acest guvern ar trebui să-și continue activitatea. Se așteaptă ca Sebastian Kurz să fie ales liderul Partidului Popular (OVP), după ce actualul lider a anunțat miercuri că demisionează. Alegerile anticipate ar putea aduce din nou la guvernare Partidul pentru Libertate, de extremă dreapta, susținut conform sondajelor de aproximativ 30-35% dintre cetățeni.

3) Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în vizită oficială în RomâniaZyZ3PTU5MCZoYXNoPTk0M2ZkMTNhYWY2NDJiMzhiNGJlMWQ5NThhM2Q5Nzdh.thumb

Oficialul european a vizitat România joi, 11 mai. În cadrul recepției organizate la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Europei, Jean-Claude Juncker a declarat că își dorește ca Mecanismul de Cooperare și Verificare să fie ridicat și ca România să fie primită în spațiul Schengen înainte ca țara să preia președenția Consiliului Europei, în 2019. De asemenea, în disursul din Parlament, președintele Comisiei Europene a declarat că va milita pe lângă autoritățile din Românie, pentru a garanta ireversibilitatea progresului obținut în lupta împotriva corupției.