Lansare Busola Politică-Alegeri prezidenţiale 2009

Spune ce crezi despre problemele ţării şi află cu ce candidat te potriveşti!  (www.busolapolitica.ro)

Busola Politică este un test on-line care, pe baza răspunsului la 22 de întrebări pe teme de actualitate pentru societatea românească, prezintă cetăţeanului candidatul la funcţia de preşedinte care are oferta cea mai apropiată de opţiunile sale.

Aplicatia electronică Busola Politică pune faţă în faţă răspunsurile cetăţeanului la fiecare dintre cele 22 de întrebări cu punctele de vedere ale candidatilor la Preşedinţie. Răspunsurile sunt codificate într-o bază de date şi, pe baza unui algoritm matematic, calculează şi prezintă candidaţii care se află cel mai aproape, dar şi cel mai departe de punctele de vedere ale fiecarui utilizator în parte. În vederea transparentizării acestui exerciţiu democratic, cetăţeanul are posibilitatea de a studia, la finalul testului, modul cum a fost construit rezultatul.

Institutul European pentru Democraţie Participativă – Qvorum  îndeamnă publicul să folosească acest instrument pentru a studia într-o manieră facilă şi interactivă ofertele politice ale candidaţilor la alegerile prezidenţiale, putând astfel vota informaţi.

Pe lângă informarea obiectivă a cetăţenilor, Busola Politică are ca scop şi focalizarea dezbaterilor electorale pe proiectele politice, fiind un instrument de luptă împotriva demagogiei.

Busola Politică pentru alegerile prezidenţiale 2009 reprezintă o continuare a proiectului demarat de catre Institutul Qvorum cu ocazia alegerilor legislative din anul 2008, actuala versiune fiind îmbunătăţită şi adaptată alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009.

Contact: Doru Frantescu, Director Institutul European pentru Democraţie Participativă – Qvorum, doru@votewatch.eu, 0722 145 790