Europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu (PRM) s-a alăturat delegației PSD din Parlamentul European

Anunțul privind schimbarea de grup politic a fost făcut de Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, în recenta sesiune plenară a Parlamentului European din 22-25 Noiembrie 2010.
https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+PV+20101122+ITEM-005+DOC+XML+V0//RO
Noua afiliere a deputatului este confirmată și de pagina deputatului de pe site-ul oficial al Parlamentului European:
https://www.europarl.europa.eu/members/expert/groupAndCountry/search.do?group=2953&country=RO&language=RO
Claudiu Ciprian Tănăsescu a obținut mandatul de europarlamentar în urma alegerilor europene din Iunie 2009, candidând pe listele Partidului România Mare, alături de eurodepuțatii Corneliu Vadim Tudor și George Becali. Cei trei eurodeputați au rămas neafiliați vreunei familii politice europene până la mutarea lui Claudiu Tănăsescu.
Comentând această afiliere a domnului europarlamentar Claudiu Tănăsescu, Doru Franțescu, directorul IEDP Qvorum a precizat: „Domnul Claudiu Tănăsescu figurează, încă, în evidența Parlamentului European ca membru al PRM, dar faptul că a aderat la Grupul Socialist arată că este doar o chestiune de timp până când va pleca oficial și din PRM. Este interesant de văzut însă cât de dispusă va fi delegația PSD să adopte un parlamentar care până ieri se declara naționalist convins, iar de astăzi este social-democrat.
Background: în Parlamentul European există 7 familii politice, aliniate de la stânga la dreapta spectrului politic. Odată aleși, deputații europeni aleg individual grupul politic din care doresc să facă parte. Deputații care nu sunt acceptați în niciunul din cele 7 grupuri politice rămân ne-afiliați, așa cum a fost până în prezent cazul tuturor celor 3 deputați europeni ai PRM.
Pe parcursul mandatului, deputații pot schimba grupul politic din care fac parte (sau adera la un grup dacă sunt ne-afiliați), fără a exista vreo sancțiune de ordin administrativ în acest sens.

România are 33 de eurodeputaţi, a căror distribuție devine:
Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) [PPE]: 11 (PD-L) + 3 (UDMR);
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European [S&D]: 10 (PSD) + 1 PC + 1 PRM;
Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa [ALDE]: 5 (PNL);
Ne-afiliați: 2 (PRM).