Criza politică din România a fost dezbătută în Parlamentul European

Protestele masive din România au fost una din principalele probleme aflate pe ordinea de zi a agendei dezbaterilor din plenara Parlamentului European de la Bruxelles. După cum s-a menționat de mai multe ori pe parcursul dezbaterii, evenimentele din România nu sunt relevante doar pentru contextual national, ci pentru întreaga Europă.

Dezbaterea a avut loc la cererea delegației române din cadrul EPP. Delegația s-a declarat a fi împotriva ordonanței de urgență, a conținutului și a modului în care aceasta a fost adoptată de reprezentanții Guvernului român.

Frans Timmermans, vice-președintele Comisiei Europene a declarat că România a făcut un progres incredibil în ultimii 28 de ani pentru a deveni o democrație completă. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile reprezintă însă un pas înapoi față de tot ce s-a realizat în ultimii 10 ani de când românii fac parte din Uniunea Europeană.

Acesta a prezentat interesul Comisiei pentru modificările legislative ale guvernului Grindeanu  prin prisma modului în care schimbările judiciare vor afecta modul de distribuire al fondurilor către România.

Din partea EPP, Esteban González Pons, a declarat că apartenența la Uniunea Europeană este despre valori și respectarea legilor. Uniunea Europeană îi reprezintă și pe cei 20 de milione de cetățeni români. Niciun guvern nu se poate afla deasupra legii.

Reprezentantul S&D, Josef Weidenholzer, a atras atenția asupra adevăratei probleme asupra căreia ar trebui să se concentreze europarlamentarii, și anume cum poate fi consolidată domnia legii și cum anume poate UE să ajute România să treacă peste această problemă.

Din partea grupului ECR, a vorbit Monica Macovei. Aceasta a a declarat: Ce se întâmplă acum în România este un abuz de putere din partea domnului Dragnea, investigat pentru corupție. Monica Macovei a lansat un apel la adresa europarlamentari de a fi alături de românii din stradă, și să vină în România pentru a vedea cât de grave sunt lucrurile. 

Declarația acesteia a stârnit reacții în rândul europarlamentarilor PSD, iar europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu i-a adresat o întrebare lui Macovei invocând abuzul de putere din partea Direcției Naționale Anticorupție.

Grupul ALDE a fost reprezentat de Norica Nicolai care a declarat că schimbările ce au loc în România sunt constituționale și sunt adoptate de o putere legitim aleasă iar ceea ce s-a prezentat la nivel european este doar o poziție selectivă asupra unei justiții abuzive, totul fiins o manipulare abuzivă.

Barbara Spinelli (GUE-NGL) a subliniat că astfel de de situații precum cea din România nu fac decât să provoace perioade de criză socială și economică. Decriminalizarea corupției nu este o soluție. Aceasta a oferit exemplul Italiei și al luptei împotriva Mafiei. Aceasta a mai menționat precentele situației democratice din Poloniei și Ungaria.

O serie de europarlamentari români și-au manifestat dezacordul față de tema dezbaterii legate de protestele din România. Astfel Maria Grapini a susținut că DNA și serviciile secrete interferează cu justiția. Boștinaru a susținut că strada încearcă să anuleze alegerile din decembrie.Mircea Diaconu a vorbit despre propria lui experiență cu DNA și cu abuzurile acestei instituții.

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german a avertizat România că poate să-şi piardă dreptul de vot în UE. Uniunea Europeană poate aplica această sancţiune în cazul în care, într-o ţară membră, există ameninţări sistematice la adresa statului de drept.

MARILENA VERONICA ENE