Jurnal de diplomat – Vizită de studiu la Ambasada Malaeziei

Cei 20 de tineri pasionați de domeniul diplomației, participanți ai proiectului Around the World Embassies tour 2nd edition, au fost vineri, 16 decembrie oaspeți de onoare ai Ambasadei Malaeziei din București. Excelența Sa dl. Tajul Aman Mohammad a reușit să creeze o atmosferăplăcută, anunțând participanții încă de la început de toată deschiderea de care dă dovadă pentru ca aceștia să se familiarizeze cu specificul culturii malaeziene.

Mai bine de două ore, Excelența Sa a abordat diverse teme printre care se numără: interacțiunea dintre religie și politică în promovarea intereselor naționale pe plan extern,  diplomația culturală a Malaeziei, relațiile bilaterale cu România și relațiile multilaterale ale Malaeziei cu actori globali precum UE și NATO. În acest timp, domnul ambasador a strecurat și sfaturi pentru cei care doresc să activeze în domeniul relațiilor internaționale și al diplomației, dezvăluindu-le cele mai importante ingrediente pentru o reușită sigură în diplomație: sacrificiul și deschiderea către nou. Pe langă acestea, Excelența Sa dl Tajul Aman Mohammad le-a vorbit participanților și despre experiența, dificultătile și avantajele misiunilor sale diplomatice precedente, dar și despre situația actuală din România, făcand o comparație între sistemul de guvernare din Malaezia și cel din România.

La sesiunea de Q&A s-au pus intrebări despre diferite teme: sistemul educațional al Malaeziei, oportunitătile pentru intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări, rolul serviciilor de inteligentă în asigurarea siguranței naționale.

După prelegere, personalul ambasadei le-a pregătit participanților mostre de mâncare traditională malaeziană, aceștia având posibilitatea de a lua masa împreună cu Excelența Sa și dezbătand teme într-o manieră colocvială.

Următoarea vizită de studiu va avea loc la Ambasada Indiei – o țară diferită și colorată prin cultură șa specifică.

Testimoniale:

Întâlnirea de la Ambasada Malaeziei pe care am efectuat-o în cadrul programului a fost una dintre cele mai bune experiențe pe care le-am avut pe parcursul drumului pe care am pornit întru dezvoltarea unei cariere în domeniul diplomației. Faptul că ajungi să interacționezi cu personaje oficiale ce reprezintă altă țară, altă cultură și diverse stiluri de viață, constituie un pas important în înțelegerea lumii diverse în care trăiești. Mai mult, bucuria pe care o simți atunci când un diplomat străin îți împărtășește cu interes și pasiune lucrurile pe care ești avid de a le cunoaște despre diplomație, despre el personal și despre multe alte curiozități, te motivează să vrei să iei parte la cât mai multe întâlniri, să înveți mult mai mult și să cunoști diverși oameni cu interese de studiu comune. Putem să ne gândim la întâlnirile cu oficialii diplomatici străini, pe care Institutul Qvorum le facilitează, ca la un anumit număr de seminarii de specialitate în domeniul relațiilor internaționale, din care învățăm fără a lua notițe neapărat și care captează toată atenția.” – Roșca Andrei Ștefan

Timp de două ore, Excelența Sa, domnul Tajul Aman Mohammad, Ambasador al Malaeziei în România, ne-a făcut cunoștință cu Malaezia și ne-a prezentat scena diplomației internaționale, așa cum este ea văzută prin ochii Domniei Sale. Ospitalitatea si deschiderea domnului Ambasador au permis abordarea unui mozaic de subiecte: de la sistemul de educație malaezian până la provocările vieții de diplomat. La finalul întâlnirii, am avut onoroarea de a gusta preparate tradiționale malaeziene și de a continua discuțiile cu domnul Ambasador, în mod informal de această dată.” – Ingrid Șulț