Impactul 9/11 asupra economiei mondiale

Supranumit în nenumărate rânduri ,,noul Pearl Harbour”, atentatul terorist din 11 septembrie 2001 a destabilizat economia Statelor Unite ale Americii și a augmentat vulnerabilitatea economică mondială. Evenimentul trebuie privit dintr-o perspectivă caleidoscopică pentru a înțelege cât mai bine cum întreaga lume s-a schimbat iremediabil din momentul în care, la ora locală 8:46, zborul 11 al Companiei American Airlines a lovit Turnul de Nord al World Trade Center.

Fără doar și poate, cel mai sângeros și abominabil atac terorist din istorie a schimbat dinamica evoluției mediului internațional, având o influență mai mult sau mai puțin vizibilă și consistentă în toate sectoarele de activitate. Efectele economice manifestate la nivelul New-York-ului s-au reverberat cu rapiditate asupra economiei naționale a SUA, urmând ca, în mod ineluctabil, repercusiunile atacului terorist din dimineața zilei de 11 septembrie 2001 să fie resimțite pe plan mondial.

Costurile imediate au fost reprezentate de pagubele materiale, pierderile incomensurabile de natură umană și diminuarea creșterii economice mondiale. Acțiunea sinucigașă a membrilor Al-Qaeda a condus la pierderi ce pot fi cu greu exprimate în cuvinte, acestea având un impact puternic asupra întregii evoluții internaționale. Numărul victimelor a ajuns la 2996 de persoane, în timp ce peste 6000 de oameni au fost răniți.

Dar care sunt motivele din spatele 9/11? Mai întâi, Osama bin Laden a declarat începerea Jihadului (Război Sfânt) contra Statelor Unite în 1998, emițând în același an o fatwa împotriva poporului american. Cu toate acestea, în scrisoarea oficială a liderului terorist din 2002, intitulată ,,Scrisoare către America”, el a punctat explicit care au fost motivele ce au stat în spatele atacului 9/11. Dintre acestea putem aminti: sprijinul acordat Israelului de către SUA, facilitarea instaurării guvernele proamericane din Orientul Mijlociu, care s-ar comporta precum ,,agenții ai SUA”, nu erau în interesul și beneficiul musulmanilor, prezența trupelor americane în Arabia Saudită ș.a.

Cum a avut loc cel mai dureros atentat terorist din istorie? În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 membri ai organizației teroriste Al-Qaeda au preluat controlul a patru avioane comerciale ale companiei americane American Airlines (două Boeing 757 și două Boeing 767). Avioanele au decolat de pe Logan International Airport din Boston, Massachusetts, Newark Liberty International Airport, Newark, New Jersey și Washington Dulles International Airport  din Loudoun și Fairfax, Virginia și toate se îndreptau către California. Potrivit Raportului Oficial al Comisiei teroriștii au ales avioane de mare dimensiune, care urmau să parcurgă un drum lung, tocmai pentru a fi alimentate în totalitate cu combustibil, cauzând, astfel, pagube și mai mari.

La 8.46 a.m. (ora locală), zborul 11 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit aripa nordică a Turnului Nordic, distrugând etajele superioare ale clădirii. După aproximativ 20 de minute, la 09:03 a.m., al doilea Boeing 767, ce transporta 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit Turnul de Sud în aripa sudică, Wolrd Trade Center fiind, astfel, compromis. Cele două turnuri s-au prăbușit la câteva zeci de minute după impact din cauza incendiilor puternice produce la impactul cu avioanele.

La ora locală 9:43 (16:43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, s-a prăbuşit peste Pentagon. Cel din urmă avion Boeing 757, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru terorişti, s-a prăbuşit pe un câmp din lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania la 10:03 a.m, după ce unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti pentru a recâștiga controlul avionului.

Sub aspect economic, 9/11 poate fi privit drept un punct perturbator în istoria recentă a SUA și a întregii planete. Bursa de Acțiuni New York (NYSE) și Bursa Americană de Acțiuni (AMEX) au fost închise pentru 6 zile de la săvârșirea teribilului atentat, la momentul redeschiderii expunând un indice Dow Jones extrem de slab, care a scăzut cu 7,1 % într-o singură zi, stabilind astfel un record negativ.

Pe termen scurt, orașul în care atacul terorist a fost realizat, New York, a suferit pierderi impresionante, începând cu cele pentru reconstruirea și reabilitarea clădirilor avariate, ce au ridicat cheltuieli de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Implicările militare ale Statelor Unite ale Americii au adus cheltuieli uriașe și pierderi umane regretabile. În total, în războaiele din Afganistan, Irak și Pakistan, SUA a cheltuit 4,8 trilioane de dolari, lăsând în urmă țări cu economii ruinate.

Armata SUA a fost susținută de către aliații NATO, fiind invocat articolul 5 pentru întâia oară în istorie. Conflictul din Irak și Afganistan a avut un impact negativ și extrem de puternic resimțit de principalele puteri economice ale lumii: creșterea exponențială a prețului barilului de petrol. Astfel, în anul 2008 un baril de petrol ajunsese să fie chiar și cu 500 % mai scump decât în anul 2001.

Pe plan mondial, statele au început să aloce mai multe fonduri către domeniul securității naționale, slab definit până la momentul 9/11. Astfel, resurse financiare care ar fi putut fi utilizate pentru dezvoltarea altor domenii de activitate au fost direcționate către Securitate, tocmai pentru a preveni răspândirea pestilențială a terorismului.

Atentatul terorist din dimineața zilei de 11 septembrie 2001 se constituie drept un moment cheie în istoria economiei mondiale. Lumea se află în fața unei provocări terifiante, care poate schimba în orice moment cursul istoriei. Terorismul a depăşit orice limită, însă nu și-a atins încă punctul culminant.

Roxana-Maria Stăneiu