Săptămâna UE: 17 aprilie-23 aprilie 2017

1. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în vizită oficială în România.
301901_mainOficialul european a apreciat, în cadrul vizitei sale de joi, 20 aprilie, progresul obținut de România în lupta împotriva corupției, considerată de către Uniunea Europeană drept una din principalele provocări, la momentul aderării. Acesta a subliniat importanța colaborării dintre instituțiile românești pentru îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), care se apropie de sfârșit. Până în prezent, România a primit de la Uniunea Europeană patru rapoarte de monitorizare pozitive.

 

2. Marea Britanie trimite trupe militare în Estonia, în vederea consolidării poziției NATO în regiune. 
1200px-NATO_OTAN_landscape_logo.svg800 de trupe britanice au ajuns săptămâna aceasta în Estonia, ca parte din planul Alianței Nord-Atlantice de a evita o posibilă intervenție a Rusiei în statele baltice. Acțiunile NATO în regiune au fost criticate de Rusia, care a declarat că acestea reprezintă o agresiune asupra frontierelor sale.

 

3. Prim-ministrul britanic Theresa May, în discuții cu președintele Parlamentului European la Bruxelles. 
GettyImages-670548218-795x447Săptămâna aceasta, Theresa May s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, pentru a discuta despre drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie, precum și despre drepturile cetățenilor britanici care trăiesc în UE. Cei doi lideri au subliniat importanța de a menține o relație strânsă între Londra și Bruxelles, în special pentru a se asigura că Brexit nu va aduce efecte negative asupra vieților și drepturilor cetățenilor.