Săptămâna UE: 01-07 mai 2017

1. Franța își alege astăzi președintele

macronFrancezii sunt așteptați la urne astăzi pentru a alege dintre cei doi candidați calificați în turul al doilea, Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Ultimele sondaje de opinie îl arată câștigător pe candidatul formațiunii de centru En Marche!, cu aproximativ 63% din intențiile de vot. Se estimează că prezența la vot va fi mai scăzută față de primul tur, iar un număr important de alegători, în principal din rândul susținătorilor lui Jean-Luc Melenchon, intenționează să exprime un vot de protest, alb sau nul.

 

2. Proteste în capitala Poloniei împotriva Guvernului

poland_protest_42016300

Zeci de oameni au ieșit în stradă sâmbătă, 6 mai, pentru a lua parte la așa-numitul “Marș al Libertății”. Manifestația a fost organizată de grupurile de opoziție, pentru a protesta împotriva a ceea ce consideră o derivă spre autoritarism a țării. Opoziția acuză partidul de la guvernare, Partidul “Lege și Justiție” de subminarea standardelor democratice și a statutului de drept.

 

3. Angela Merkel, în vizită oficială în Rusia

German Chancellor Angela Merkel (L) speaks with Russian President Vladimir Putin during a bilateral meeting prior to a summit on Ukraine at the Elysee Palace in Paris, France, October 2, 2015. France hosts a meeting with leaders of Russia, Germany and Ukraine in Paris for talks about Ukraine which were likely to be overshadowed by the conflict in Syria.   REUTERS/Etienne Laurent/Pool - RTS2QCP

Pentru prima dată din 2015, Angela Merkel a efectuat o vizită oficială în Rusia, unde a discutat cu președintele Vladimir Putin despre summit-ul G20 ce va avea loc în Germania, în iulie. Printre problemele abordate se numără și presupusa intervenție a Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite, prilej cu care Vladimir Putin a negat acest lucru, precum și acuzațiile privind interferența în alte alegeri europene.