Monica Macovei face front comun cu euroscepticii?

Monica Macovei, unul dintre cei 32 de eurodeputați români și liderul celui mai nou partid din România, formațiunea M10, și-a surprins ieri colegii din Parlamentul European făcând o mișcare politică cu totul neobișnuită – este vorba despre trecerea din grupul celui mai mare partid european, Partidul Popularilor Europeni (PPE) în cel al Conservatorilor și Reformiștilor, partid din care fac parte și eurosceptici declarați din Marea Britanie și Polonia.

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) este al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, cu 72 de membri ce reprezintă 15 țări. Începând de astăzi, M10, prin Monica Macovei, se numără printre partidele naționale ce se alătură doctrinei conservatoare europene, aderând la ECR. Această adeziune nu are loc întâmplător ci, conform declarațiilor doamnei Macovei, în urma unui sondaj intern, în rândul membrilor M10, prin care peste 70% dintre aceștia au declarat că locul partidului M10 este lângă conservatorii și reformiștii europeni.

Pe de altă parte, o analiză comparativă a comportamentului de vot în Parlamentul European efectuată pe baza datelor VoteWatch Europe relevă faptul că de la începutul mandatului până în prezent, compatibilitatea Monicăi Macovei cu grupul ECR este de doar 65%, pe când cu grupul PPE a fost de 95%.

Întrebată de jurnaliștii români care au fost motivele care au determinat-o să renunțe la colegii care au susținut-o încă de la primul mandat ca eurodeputat, Monica Macovei a afirmat că viitorul României depinde în mai mare măsură de relația pe care aceasta o va avea cu puteri precum S.U.A. și Marea Britanie, iar ECR o va ajuta să consolideze parteneriatul dintre cele 3, mai ales în sectorul securității colective.

Am făcut acest pas pentru că sunt mai aproape de valorile proeuropene şi transatlantice, repet, transatlantice, pe care le are grupul conservatorilor şi reformiştilor şi pentru România în acest moment în care lumea se schimbă şi cred că se şi reîmparte, într-un fel, se reîmpart zonele de influenţă, este mult mai bine şi foarte important să fie alături de Marea Britanie şi Statele Unite. Iar grupul ECR este cel mai aproape care asigură această stabilitate a suveranităţii României„,  a declarat Monica Macovei.

Un alt argument al acestei strămutări fulger ar fi legată de viziunea de reformă pe care aceasta o are cu privire la îmbunătățirea activității instituțiilor europene.

„Un alt motiv este faptul că militează pentru reformarea instituţiilor europene, pentru reducerea cheltuielilor publice, din banii cetăţenilor noştri, ceea ce şi eu fac, după cum ştiţi şi acasă şi aici, eliminarea corupţiei, a birocraţiei, iar din punct de vedere economic, pe taxe mici, pe monedă stabilă, pe libertatea individuală, libertatea economică, într-o măsură mai mare decât grupul PPE”, a explicat eurodeputatul român.

Expertul Qvorum în afaceri europene, Doru Franțescu, a comentat de la Bruxelles: “Trecerea Monicăi Macovei de la PPE la ECR ne dă de gândit. Familia Popularilor Europeni militează pentru întărirea Uniunii Europene și a liberei circulații a persoanelor. De cealaltă parte, familia Conservatorilor și Reformiștilor cere mai multă autonomie pentru parlamentele naționale și o politică restrictivă cu privire la migrație.

Grupul ECR este într-adevăr un suporter al strângerii relațiilor cu Statele Unite, al NATO și un critic vehement al Rusiei. Pe de altă parte, ECR nu dorește nici să consolideze instituțiile Uniunii Europene, pe care le vede ca o barieră în calea pieței libere. De asemenea, ECR nu vede cu ochi buni spațiul Schengen.

Grupul ECR are două mari delegații, una britanică și alta poloneză. Gruparea sa britanică, reprezentată de conservatorii lui David Cameron, militează pentru diminuarea fondurilor europene, de pe urma cărora România și celelalte state din Europa de Est beneficiază cel mai mult”, a conchis Doru Franțescu.

Rămâne așadar de văzut cum se va integra Monica Macovei în noua sa familie politică și, în plus, dacă această mutare este parte a unor noi aliniamente pe scena politică românească și poate chiar europeană.

*Sursă foto: Pagina oficială de Facebook a Monicăi Macovei

                                                                         

                                           Dorian Obreajan