Corespondență din Bruxelles (Ep. 1): BREXIT

Despre cum vor reacționa statele membre UE, dar și ce soluții are în vedere Marea Britanie pentru a contracara șocul economic și politic generat de ieșirea din U.E. ne va vorbi de la Bruxelles, Doru Franțescu.

1) Considerați că alte state din Uniunea Europeană vor urma exemplul Marii Britanii ?

Deși sunt destul de multe state în care curentele eurosceptice au prins o tracțiune destul de mare, și aici mă refer la state precum: Olanda, Danemarca, Franța, Ungaria sau chiar Polonia, nu cred că în perioada următoare se poate ajunge la o situație similară cu cea în care este acum Uniunea Europeană. Din motive foarte diferite, curentele eurosceptice s-au accentuat în ultimii ani în aceste state, punând destul de multă presiune pentru împiedicarea sau încetinirea construcției europene. În ceea ce privește Marea Britanie, pe parcursul celor 40 de ani în care a fost membru al Uniunii Europene, a făcut tot timpul o notă discordantă cu Europa continentală. Dacă am compara politicile pe care le-a promovat Marea Britanie cu cele promovate de Europa continentală, am observa că a existat mereu o diferență de opinie. Această diferentă s-a accentuat în ultimii ani, pentru cei care se uitau la datele privind, de exemplu, comportamentul de vot din Consiliu. Se putea vedea cu ochiul liber că Marea Britanie este din ce în ce mai departe de consensul european. Nu aceasta este situația și în cazul celorlalte 27 de state.

2) Ce soluții va încerca să adopte Marea Britanie pentru a ameliora impactul negativ de natură economică și politică al Brexit?

Marea Britanie va merge cel mai probabil tot mai mult în direcția consolidării relațiilor cu aliații săi din Commonwealth, din comunitatea anglo-saxonă, fostele colonii deținute de Marea Britanie. Totuși, nu ne putem aștepta ca efectul Brexit să fie compensat de această relație specială pe care Marea Britanie o are cu aliații săi (Canada, Australia etc), pentru că efectul Brexit este unul foarte puternic și aceasta se va vedea in următorii ani. Desigur, impactul Brexit va fi resimțit și în Europa continentală, dar proporțional acesta va fi mai mare în Marea Britanie decât în UE 27, pentru că Europa continentală are o economie și o populație mult mai mare decat cea a Marii Britanii și, prin urmare, vom vorbi de un dezechilibru la nivel de proporții.