Reglementările UE joacă un rol-cheie în crearea locurilor de muncă și a creșterii economice – principala prioritate a mandatului lui Juncker. De vreme ce beneficiază de sprijinul tuturor forțelor politice, obiectivul este unul comun, însă provocarea cea mai mare este cum anume să îl atingă – prin mai multe sau mai puține reglementări?
Noul executiv european consideră că răspunsul la problemă este să mențină legislația europeană cât mai simplă și să nu exagereze pentru a evita superpoziția regulamentelor.
În fiecare an, Comisia Europeană adoptă un plan de acțiune pentru următoarele doisprezece luni. Programul de lucru este elaborat în dialog cu Parlamentul European și Consiliul European.
Pentru anul 2015, programul de lucru se va axa pe o serie de propuneri și pe legislația în vigoare, care va fi revizuită în beneficiul cetățenilor și antreprenorilor Europei.
Ce este REFIT?
REFIT este un program al Comisiei Europene ce urmărește adoptarea reglementărilor adecvate și funcționale prin care vizează măsuri de simplificare a legislației UE, dar și de reducere a costurilor aferente reglementărilor.
Obiectivele principale ale programului sunt de a sprijini creșterea economică și crearea de locuri de muncă. De asemenea, contribuie la crearea unui cadru de reglementare stabil și vizibil.
Cu alte cuvinte, acțiunile de bază REFIT constau în modificări legislative, verificări ale adecvării (o acțiune evaluativă comună între Comisie și statele membre), dar și evaluări ale legislației deja existente.
Ce înseamnă REFIT pentru România?
Pentru România programul REFIT ar fi asemenea unei guri de aer proaspăt printre vrafurile de hârtii. Este cunoscut faptul că țara noastră este una dintre cele mai birocratice dintre țările membre, însă nu suntem un caz aparte.
Programul își propune să simplifice unele lucruri cum ar fi documentele de indentitate necesare pentru călătorii, tarifele și condițiile de transport sau legislația în ceea ce privește lucrătoarele gravide.
Unele acțiuni au fost adoptate (peste 100 din 2013 până acum) și sunt în curs de implementare, iar unele urmează să fie adoptate.
O acțiune în curs, cu impact direct pentru România, este implementarea unui model standard de declarație TVA la nivelul UE. Țara noastră s-a poziționat în favoarea introducerii documentului. Încă nu s-a stabilit formatul decontului pentru că acesta nu concordă încă în toate țările.
În decursul anului curent, în România, se urmărește introducerea unui regim special de TVA pentru operatorii economici care prestează servicii de telecomunicații, radio difuziune. Practic, toți operatorii vor rămâne înregistrați doar în statul în care sunt stabiliți și vor depunde o declarație de TVA în care vor specifica toate sumele câștigate în alte state.
Aceastea sunt doar câteva dintre acțiunile REFIT care au un impact direct și în România. Vor urma și altele cum ar fi legislația generală în domeniul alimentației, deșeurile sau chiar protecția păsărilor și a habitatelor (programul Natura 2000).
Până acum, la nivelul UE, s-au realizat progrese semnificative, concrete, în ceea ce privește simplificarea și reducerea birocrației și anume: mijloacele electronice de facturare a TVA-ului, raportarea contabilă/financiară, legislația privind produsele chimice, achiziții publice, transport rutier etc.
Mihai Delea, Colaborator Institutul Qvorum & redactor www.europunkt.ro