Săptămâna UE: 03 aprilie-09 aprilie 2017

Liderii europeni susțin intervenția SUA în Siria.

us-syria-flags

Mai mulți lideri europeni și-au exprimat susținerea pentru atacul cu rachetă lansat de Statele Unite joi, 6 aprilie, asupra unei baze militare din Siria. Printre liderii care au reacționat se numără șefi de stat – președintele francez Francois Hollande, prim-ministrul italian Paolo Gentiloni -, dar și oficiali europeni -președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Aceștia au declarat că acțiunea Statelor Unite a fost necesară în contextul folosirii armelor chimice în Siria și au făcut apel la găsirea unei soluții pentru încheierea conflictului pe cale diplomatică.

Deputații europeni cer începerea unui proces de infringement împotriva Ungariei.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban gestures during a media conference in the European Parliament in Strasbourg, France, 18 January 2012. Orban coolly acknowledged international concern over his domestic reforms, saying that fixing what led the European Union to launch high-profile legal proceedings against Budapest 'will not pose a problem.' EPA/PATRICK SEEGER

EPA/PATRICK SEEGER

 

Mai mulți deputați din Parlamentul European cer începerea unui proces de infringment împotriva Ungariei, în urma adoptării proiectului de lege care ar putea să închidă Central European University. Deputații au motivat că legea respectivă reprezintă o încălcarea a libertății educației. Procesul de infringement ar putea conduce la sancțiuni împotriva Ungariei, dacă guvernul ungar refuză să colaboreze.

 

 

Jean-Luc Melenchon se apropie de Francois Fillon în sondajele privind alegerile prezidențiale din Franța.
Jean-Luc Melenchon

Candidatul de extremă stânga, Jean-Luc Melenchon, urcă în preferințele alegătorilor francezi, apropiindu-se în sondaje de candidatul de pe poziția a treia, Francois Fillon. Jean-Luc Melenchon a fost văzut de către telespectatori drept cel mai convingător candidat în dezbaterea televizată de marți, 4 aprilie, ce a reunit toți cei 11 candidați la prezidențiale.