Parlamentul European are un nou președinte: europarlamentarul EPP Antonio Tajani

Candidatul EPP, italianul Antonio Tajani a câștigat voturile reprezentanților europeni de la Strasbourg, devenind președintele Parlamentului European.

Rezultatul final al voturilor a fost atins după mai multe etape. Inițial au fost șapte candidați:

  • Eleonora Forenza, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (Italia),
  • Jean Lambert, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană (Marea Britanie),
  • Gianni Pittella, Grupul Socialist (Italia),
  • Laurenţiu Rebega, Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (Romania),
  • Helga Stevens, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (Belgia),
  • Antonio Tajani, Partidul Popular European (Italia)
  • Guy Verhofstadt, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (Belgia).

Cei 751 de europarlamentari au votat pe 17 ianuarie noul lider al Parlamentului UE. Influența grupului de centru-dreapta, EPP combinată cu influența liberalilor lui Verhofstadt au asigurat victoria italianului EPP. Pactul instituțional dintre cele mai mari grupuri politice de la nivelul UE, au asigurat victoria lui Tajani, odată cu retragerea negociatorului Brexit, Guy Verhofstadt.

Liberalii au fost de acord să îi acorde susținere lui Tajani în schimbul unui acord de creare a unui grup de reflecție asupra viitorului Uniunii, precum și pentru realizarea unui nou comitet pentru cooperarea poliției UE. Acordul asigură și poziția lui Verhofstadt ca reprezentat al Parlamentului pentru Brexit. Astfel acesta își păstrează poziția, după eșecul de săptămâna trecută, când colegii săi din ALDE nu l-au susținut în încercarea de a unii liberalii cu forțele populiștilor  Mișcarii Celor Cinci Stele a lui Beppe Grillo.

După ce s-a retras din cursă, fostul prim ministru al Belgiei, Guy Verhofsadt a declarat: „Grupul liberal-democrat a concluzionat un acord important cu EPP. Acesta este primul pas în construirea unei coaliții pro-europene care să reformeze și să consolideze Uniunea Europeană. O astfel de coaliție este absolut necesară având în vedere provocările precum Trump, Putin și multe altele, cu care Uniunea se confruntă.”

Victoria lui Tajani sedimentează dominația de centru-dreapta în pozițiile cheie ale Uninuii Europene.  Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și liderul Consiliului European, Donald Tusk, sunt și ei membri EPP.  EPP este cel mai numeros grup politic european, cu 217 europarlamentari, în timp ce S&D se află pe locul doi cu 189 de reprezentanți.

Antonio Tajani, este un fost jurnalist, și vine din partidul lui Berlusconi, Forza Italia. Are o exepriența de 14 ani în Parlamentul European. Începând cu 2008 a devenit comisar european, deținând portofoliile pentru transport și industrie.

Martin Schulz, care a anunțat că va lasă în urmă politica de la Strasbourg și Bruxelles pentru politica națională, a avut de-a lungul mandatului un profil mai impresionant decât alți lideri. Social-democratul german a dat tonul Brexitului și a criticat adesea eșecul liderilor naționali în susținerea proiectului european. Rămâne de văzut dacă mandatul lui Antonio Tajani va fi la fel de spectaculos ca cel al președintelui Schulz.

Pe data de 18 ianuarie 2017 europarlamentarii vor alege și 14 vice-președinți și cinci chestori, ce vor fi responsabili pentru partea administrativ-financiară a reprezentanților din Parlamenul European.

Sursa infografic: www.votewatch.eu

MARILENA VERONICA ENE