Europarlamentarii la raport: cum ne-au reprezentat in Europa?

Pe parcursul celor cinci ani ai legislaturii 2009-2014 a Parlamentului European, s-a inregistrat o tendinta crescatoare a activitatii celor 33 de europarlamentari romani. Aceasta este una dintre concluziile celei mai recente cercetari Europarlamentarii la Raport: cum ne reprezinta in Europa?, realizata de IEDP Qvorum.

Cat de activa este delegatia Romaniei in Parlamentul European?

Daca in primele 6 luni ale mandatului (iulie – decembrie 2009) Romania s-a aflat pe ultima pozitie la capitolul prezenta la vot (locul 27 din tot atatea state membre in acel moment), in clasamentul intocmit pe intreagul mandat am urcat pana pe locul 19.

Interesant este faptul ca, din punct de vedere al prezentei, Romania a dat atat cele mai bune exemple, cat si cele mai putin bune in intreaga Uniune. Astfel, din cei 766 de eurodeputati din toate tarile membre ale UE, pe primele doua locuri la capitolul prezenta la vot se situeaza doi romani, Iosif Matula si Cristian Preda. Pe de alta parte, in perioada cat a fost europarlamentar, George Becali s-a aflat pe ultimul loc la prezenta in intreg Parlamentul European.

Daca la inceputul mandatului delegatia noastra statea bine doar la activitati secundare, precum intrebarile parlamentare, semnarea motiunilor de rezolutie si discursurile in plen, de data mai recenta s-a observat o crestere si in ceea ce priveste activitatile de substanta, prin intermediul carora se poate exercita o influenta efectiva asupra procesului legislativ european: redactarea de rapoarte (locul 7 din 28), de avize (locul 8), amendarea rapoartelor (locul 4).

Din pacate, europarlamentarii romani nu au detinut insa pe parcursul mandatului 2009-2014 pozitii la varf in cadrul unor organisme cheie ale PE: niciun roman nu a ocupat o functie de presedinte de comisie parlamentara si, cu exceptia circumstantiala a lui Lászlo Tőkés, niciun alt roman nu a detinut o functie in biroul PE. Totusi, europarlamentari romani au detinut pozitii de vicepresedinti ai principalelor 3 grupuri politice din PE, vicepresedinti de comisii si coordonatori politici.

Cum activeza fiecare delegatie de partid?

In analiza activitatii europarlamentarilor romani pe partide, am ales spre cercetare cei mai importanti trei indicatori in opinia noastra: rapoartele redactate, avizele redactate si rapoartele amendate.

Reprezentantii romani din grupul PPE (PD-L+UDMR+PMP+PNTCD) ocupa prima pozitie la capitolul rapoarte redactate (urmati de europarlamentarii PNL).

Scorul ridicat al delegatiei Romaniei din PPE (PD-L+UDMR+PMP+PNTCD) se datoreaza in special numarului mare de rapoarte redactate de catre Monica Macovei (PD-L) in cadrul procedurii de descarcare de gestiune a diferitelor agentii ale Uniunii. Aceste rapoarte se contabilizeaza separat de catre Parlamentul European, desi in practica reprezinta un singur pachet anual.

PNL se situeaza pe prima pozitie in ceea ce priveste redactarea avizelor (urmat de PSD+PC). Pe de alta parte, membrii delegatiei PSD+PC se afla pe primul loc la capitolul rapoarte amendate, unde pe pozitia a doua se situeaza reprezentantii din grupul PPE (PD-L+UDMR+PMP+PNTCD).

Din punct de vedere al prezentei la vot, delegatia PD-L a fost pana in prezent cea mai participativa la voturile din plen, urmata de delegatiile PSD+PC, UDMR si PNL. De remarcat ca activitatea eurodeputatilor PRM este aproape inexistenta: acestia nu au redactat nici un raport si se afla de departe pe ultimul loc la prezenta la vot.

Care sunt cei mai influenti eurodeputati romani?

In ceea ce priveste desemnarea celor mai influenti europarlamentari romani in acest mandat, in mod evident, orice evaluare de acest tip implica o anumita marja de eroare generata de selectarea si interpretarea ponderii unor criterii, precum si de potentiala lipsa a unor informatii, in special in ceea ce priveste parlamentarii deficitari in comunicare.

In urma analizei Qvorum, europarlamentari cu o influenta certa in Parlamentul European in mandatul 2009-2014 sunt:

Marian Jean Marinescu: vicepresedinte al grupului PPE pe durata intregului mandat si raportor principal pe patru rapoarte legiferate prin procedura de co-decizie;
Adina Valean: vicepresedinte al grupului ALDE pe durata intregului mandat si raportor principal pe doua rapoarte legiferate prin procedura de co-decizie;
Adriana Ticau: vicepresedintele Comisiei de Transport si Turism a PE si raportor principal pe trei rapoarte legiferate prin procedura de co-decizie;
Corina Cretu: vicepresedinte al grupului S&D incepand din anul 2012 si vicepresedinte al Comisiei de Dezvoltare Internationala a PE;
Theodor Stolojan: vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a PE si raportor principal pe doua rapoarte legiferate prin procedura de co-decizie;
Iuliu Winkler: raportor principal pe sase rapoarte legiferate prin procedura de co-decizie;
Monica Macovei: presedinte al Delegatiei UE-Moldova a PE si raportor principal pe trei rapoarte legiferate prin procedura de co-decizie (precum si multe alte rapoarte pe procedura de descacare bugetara);
Renate Weber: coordonator politic al grupului ALDE in Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne a PE si raportor principal pe un raport legiferat prin procedura de co-decizie.

Cat de bine comunica eurodeputatii romani activitatea pe care o desfasoara?

Comparativ cu primii ani de mandat, cea mai mare parte a europarlamentarilor romani au inceput, in cea de-a doua parte a mandatului, sa considere transparenta si comunicarea ca fiind importante, alocand mai mult interes si mai multe resurse in acest sens.

Aceasta evolutie poate fi pusa pe seama mai multor factori precum:
• Dorinta de crestere a capitalului politic in tara, in special in apropierea alegerilor europene din luna mai 2014
• Presiunea exercitata de societatea civila si mass media nationala care relateaza si cer tot mai des explicatii eurodeputatilor pentru comportamentul lor la Bruxelles si Strasbourg

Cine da exemple de urmat din punct de vedere al comunicarii

– Au publicat pe paginile de internet un raport de activitate pentru intreg mandatul de europarlamentar: Norica Nicolai, Renate Weber, Cristian Preda, Sebastian Bodu, Corina Cretu, Daciana Sarbu, George Sabin Cutas, Victor Bostinaru, Viorica Dancila, Rares Niculescu.

– Utilizeaza cu precadere conturile de pe reteaua de socializare Facebook pentru comunicarea cu privire la activitatea din Parlamentul European: Marian Jean Marinescu, Adina Valean, Daciana Sarbu, Norica Nicolai, Monica Macovei, Minodora Cliveti, Victor Bostinaru, Eduard Hellvig, Elena Basescu, Petru Luhan.

– Inregistreaza o prezenta activa pe Twitter din perspectiva subiectelor referitoare la activitatea de europarlamentar: Eduard Hellvig, Renate Weber, Catalin Ivan, Petru Luhan, Marian Jean Marinescu, Monica Macovei, Elena Basescu, Cristian Preda.

– Pe canalul Youtube sunt prezenti in mod activ europarlamentarii: Victor Bostinaru, Catalin Ivan, Corina Cretu, Petru Luhan, Elena Oana Antonescu, Marian Jean Marinescu, Monica Macovei, Elena Basescu.

– Publica pe paginile de internet sinteze saptamanale/lunare cuprinzand principalele concluzii ale activitatii parlamentare din intervalul numit, precum si a principalelor teme de pe agenda PE din perioada urmatoare: Daciana Sarbu, Catalin Ivan, Minodora Cliveti, Renate Weber, Elena Oana Antonescu, Elena Basescu.

– Prezinta pe website si/sau blog sub o forma clara pozitiile proprii vis-a-vis de propuneri aflate in proces legislativ si explica impactul acestora pentru Romania si UE: din partea delegatiei PD-L – Monica Macovei, Marian Jean Marinescu, Petru Luhan, Rares Niculescu, Theodor Stolojan; din partea delegatiei PNL – Adina Valean, Norica Nicolai, Eduard Hellvig, Renate Weber; din partea delegatiei PSD+PC – Corina Cretu, Catalin Ivan, Ioan Mircea Pascu, Daciana Sarbu, George Sabin Cutas, Minodora Cliveti, Adriana Ticau, Viorica Dancila; delegatia UDMR – Csaba Sogor si domnii Cristian Preda (PMP) si Sebastian Bodu (PNTCD).

– Prezinta sistematizat si automatizat pe canalele on-line felul in care au votat in PE: Adina Valean, Norica Nicolai.

– Publica pe website informatii referitoare la grupurile de vizitatori din Romania pe care le-au primit la PE: Monica Macovei, Marian Jean Marinescu.

Europarlamentarii UDMR utilizeaza canalele social media si website-uri de prezentare, preponderent in limba maghiara.

Europarlamentarii pentru care nu a putut fi localizat un website sau un blog de prezentare sunt: Claudiu Ciprian Tanasescu, Ovidiu Silaghi si Dan Dumitru Zamfirescu.

Wall Street