Europarlamentarii români, mai vizibili la Strasbourg

Institutul European pentru Democrație Participativă – Qvorum a lansat studiul „Europarlamentarii la raport : cum ne reprezintă în Europa ?”. Este vorba de o analiza a activității delegației României în Parlamentul European, în perioada iulie 2009 – octombrie 2010.

Din raport reiese că europarlamentarii români au făcut unele progrese și au reușit să obțină calitatea de raportori în anumite proiecte importante la nivelul Parlamentului European. Raportorii sunt membrii ai Parlamentului European, care au cea mai mare influență asupra unei propuneri legislative. Studiul arată că eurodeputatii români nu stau prea bine însa cu prezența în Parlamentul European.
Studiul „Europarlametarii la raport” arată că activitatea reprezentanților români în actuala legislatură este „încă” nesatisfacătoare. Delegația României nu a reusit să își folosească al șaptelea potențial de influență pe care îl deține în Parlamentul European, potențial calculat prin prisma numărului de deputați și al funcțiilor deținute în acest for.

Prezența delegației României este în continuare scăzută, comparativ cu celelalte state membre, spune directorul Institutului European pentru Democrație Participativă – Qvorum, Doru Franțescu (audio). „Prezența delegației României se află din acest punct de vedere pe poziția 24. Desigur, nu este o pozitie care să ne facă o cinste deosebită, dar totuși există și un aspect pozitiv și anume că față de primul an de mandat stăm ceva mai bine, atunci eram pe poziția 26, penultima în ceea ce privește prezența. Doar Marea Britanie a stat mai prost decât noi”, spune directorul Institutul European pentru Democrație Participativă – Qvorum, Doru Fanțescu.
Prezența individuală a celor mai mulți eurodeputați pare a fi însa în ușoara creștere. Traian Ungureanu a avut cele mai multe prezențe în plenul Parlamentului European, la fel și Viorica Dăncilă, Renate Weber și Adina Vălean sau Cristian Bușoi, Norica Nicolai și Sebastian Bodu. De celalată parte, cele mai puține prezențe le au social-democratul Ioan Mircea Pașcu, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor sau miliardarul George Becali.
Raportul mai arată că la capitolul luări de cuvânt, România se află pe locul patru, dupa ce se afla pe locul nouă în mandatul trecut. La întrebari suntem pe locul 14, în urcare cu patru locuri, la amendamente pe locul șase, iar la rezoluții europarlametarii români au facut un progres de pe locul 20 pâna pe locul cinci în acest mandat.
Sunt și europarlamentari români care au avut activități ce s-au finalizat pozitiv, obtinând calitatea de raportori pe anumite subiecte. Raportorii sunt membrii ai Parlamentului European care au cea mai mare influență asupra unei propuneri de text legislativ. Marian Jean Marinescu, Daciana Sârbu, Rovana Plumb, Traian Ungureanu, Norica Nicolai, Cristian Preda sau Monica Macovei – aceștia sunt eurodeputații care au coordonat diferite dosare.
Europarlamentarul PNL, Adina Vălean (audio) a fost raportor într-un proiect privind infrastructura energetică. „Am luat un raport privind infrastructura energetică europeană, foarte important, tehnic. Companiile trebuie să anunțe din timp Comisia Europeana privind interesul de investiții. Urmăresc piața comună a energiei și încerc prin toate luările mele de poziție pe rapoarte, încerc să bag amendamente, prin care să liberalizăm piața, pentru că așa consider eu că e în interesul României. E foarte frustrant însă pentru noi, ca europarlamentari, să nu avem un interlocuror la nivel național. De pildă, în chestiunea asta cu energia, eu pot să vă spun mai multe despre politica energetică a Marii Britanii, interesele companiilor suedeze, germane, decât știu despre România. Cum să contribui eu la politici energetice europene, când politica energetică a României este una dintre cele mai putin transparente, ea nu se dezbate și nu se discută în Parlament, se stabilește doar în CSAT de o mâna de oameni, dupa care se secretizează”, spune europarlamentarul PNL, Adina Vălean.
În privința comportamentului de vot, europarlamentarii români se aliniază la grupurile europene din care fac parte. O poziție distinctă o are însa Laszlo Tokes, care este mult mai apropiat de delegația Ungariei, votul său fiind mult mai apropiat de partidul FIDESZ din Ungaria, decât de poziția PDL-ului din delegația română.

Radio France International