Te supără politicienii? Critică-i!

Portalul, accesibil la www.parlamentultau.ro, permite cetatenilor sa monitorizeze activitatile alesilor si sa reactioneze manifestandu-si aprobarea sau dezaprobarea fata de acestea. Aplicatia electronica inregistreaza reactiile cetatenilor si cuantifica gradul de acord si dezacord cu actiunile fiecarui parlamentar. Pe baza acestor date, sistemul intocmeste un clasament al parlamentarilor care se bucura de cea mai mare sustinere din partea cetatenilor, transmite un comunicat al Institutului.

Cum functioneaza portalul?

Portalul este actualizat zilnic cu cele mai recente actiuni ale parlamentarilor si cu cele mai recente legi votate in Parlament, oferind doua principale modalitati de control asupra parlamentarilor:

a) Reactiile fata de actiunile parlamentare (initiative legislative, declaratii politice, interpelari, absenta de la lucrari sau neprezentarea la programul de audiente in circumscriptie). Cetatenii pot rasplati sau penaliza parlamentarul pentru fiecare actiune aflata in discutie pe portal (printr-un singur click), sau pot ei insisi aduce la cunostinta celorlalti utilizatori o actiune a unui parlamentar, prin postarea acestei informatii.

b) Votul asupra legilor: cetatenii sunt invitati sa voteze si ei pe aceleasi legi pe care le voteaza parlamentarii. Aplicatia tehnica a portalului compara apoi votul cetateanului cu cel al fiecarui parlamentar in parte si prezinta care sunt parlamentarii cei mai apropiati de optiunile utilizatorilor portalului.

Aplicatia codifica reactiile si voturile cetatenilor si, pe baza unui sistem de punctare, alcatuieste clasamente de popularitate, aratand care sunt parlamentarii care impartasesc cel mai mult parerile cetatenilor si care, dimpotriva, se indeparteaza cel mai mult de cetateni.

Topul popularitatii

Pana acum, voturile pe portal stau in felul urmator:

1. Teo Trandafir (PDL) – 116 puncte
2. Calin Popescu Tariceanu (PNL) – 99 puncte
3. Florin-Constantin Paslaru (PSD) – 89 puncte
4. Ioan Cindrea (PSD) – 89 puncte
5. Marian Ghiveciu (PSD) – 89 puncte
6. Vasile Gliga (PSD) – 89 puncte

9AM