Vizita de studiu și networking din cadrul programului „Inițiativă pentru comunitatea mea!” i-a reunit la București pe cei mai implicați 28 tineri din regiunea Sud Muntenia.
Timp de 4 zile, elevii și studenții prezenți la program, au avut oportunitatea de a participa la o serie de traininguri pe leadership, dezvoltare personală, dar și managementul proiectelor. Traineri specializați în aceste domenii au facilitat prin metode nonformale dobândirea informațiilor.
Tinerii participanți la vizita de studiu fac parte din rețeaua Qvorum și sunt implicați în coordonarea grupurilor de inițiativă locală din fiecare județ. Ei au avut ocazia de a discuta despre problemele din comunitățile lor, dar și soluțiile pe care le propun în cadrul grupurilor de inițiativă locală pentru soluționarea acestora și au împrumutat bunele practici.
Training-ul pe leadership și dezvoltare personală a avut menirea de a-i uni pe participanți, de a crea o conexiune între ei și sentimentul de apartenență la o comunitate activă și implicată în dezvoltarea socio-economică, culturală a societății. Seminarul pe management de proiect le-a pus bazele accesării de fonduri nerambursabile pentru viitoarele proiecte pe care acești tineri le pot întreprinde în comunitățile lor.
Organizatorii vizitei de networking de la București au pregătit de asemenea, sesiuni de facilitare care au vizat redactarea unui document de poziție de către participanți, planificarea unor evenimente în comunitate de tipul world cafe, photovoice, teatru forum de către grupurile de inițiativă locală.
Echipa Institutului Qvorum a facilitat grupului de tineri o vizită de studiu la Parlamentul României. Tinerii au asistat la o lecție de democrație și au simulat o ședință de plen a Camerei Deputaților, în care au dezbătut și votat propriile proiecte de lege. Cele două proiecte de lege inițiate de participanți au fost: Legea privind impozitarea activităților comerciale ale cultelor religioase și Legea privind prezervarea comunităților defavorizate. Astfel, tinerii au aprofundat mecanismele de funcționare a instituțiilor și au înțeles aplicat etapele adoptării legislației, separația puterilor în stat sau atribuțiile Parlamentului.
Misiunea grupurilor de inițiativă locală este de a deveni un instrument de lucru și de dialog între cetățeni și autoritățile locale pentru rezolvarea problemelor comunității din domenii variate precum: economie, educație, agricultură, domeniu social, administrație publică.