Săptămâna UE: 24 aprilie-30 aprilie 2017

1) Miniștrii de externe europeni s-au întâlnit la Malta să discute pe tema relațiilor cu Turcia.

Recep_Tayyip_Erdoğan_June_2015

Miniștrii europeni au discutat vineri problema integrării Turciei în Uniunea Europeană, în lumina ultimelor evenimente ce au pus în dificultate relațiile dintre cele două părți. Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a declarat că nu exclude posibilitatea aderării Turciei la Uniunea Europeană, dar că Ankara trebuie să lucreze în continuare la îndeplinirea condițiilor necesare. Săptămâna aceasta, deputații din Parlamentul European și-au exprimat dorința de a redefini relațiile cu Turcia, după rezultatul referendumului ce a aprobat acordarea mai multor puteri președintelui turc.

 

 

2) Liderii europeni s-au întâlnit la Bruxelles pe tema Brexit.

DAP_8543

Liderii statelor membre s-au întâlnit sâmbătă la Bruxelles pentru a aproba cadrul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Oficialii au declarat că discuțiile se vor concentra pentru moment pe condițiile de ieșire a Marii Britanii din Uniune, cu accent pe drepturile cetățenilor. Întâlnirea a avut loc fără prim-ministrul britanic Theresa May.

 

3) Consiliul Europei îi cere Ungariei să suspende noile legi privind universitățile și ONG-urile.

Viktor OrbanAdunarea Parlamentară a Consiliului Europei i-a cerut Ungariei să suspende cele două proiecte de lege ce vizează impunerea de reguli mai stricte organizațiilor non-guvernamentale și universităților străine. Cele două proiecte de lege au atras proteste importante atât în Ungaria, cât și în străinătate. De asemenea, Uniunea Europeană a deschis declanșat o acțiune judiciară împotriva Ungariei, pentru legea privind universitățile străine.