Elevii din patru şcoli doljene, iniţiaţi în administraţie publică

100 de elevi de la colegiile naţionale „Elena Cuza”, „Nicolae Titulescu”, „Ştefan Velovan” şi de la Grupul Şcolar „Dimitrie Filişeanu” din Filiaşi au participat, în luna aprilie a.c., la cursuri pe teme de administraţie publică, iniţiate de Fundaţia Institutul European pentru Democraţie Participativă – „Qvorum”, cu tema „Informaţia înseamnă putere! Fii puternic”.  În urma acestor cursuri de formare vor fi selectaţi 10 elevi care vor pleca pentru câteva zile să viziteze Parlamentul României.

Programul de formare a elevilor în domeniul administraţiei publice a fost împărţit în patru secţiuni: „Administraţia publică locală. Cine mă reprezintă? Cum funcţionează?”, „Relaţiile inter-instituţionale: care sunt relaţiile între instituţiile statutului (Parlament, Guvern, preşedinte) în România?”, „Actele normative. Cum se legiferează în România?”, „Implicarea liceenilor în procesul decizional!”.

Astfel, în primă fază elevii au primit informaţii cu privire la rolul şi atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale: Consiliul Local, primarul, Consiliul Judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi informaţii cu privire la rolul prefectului sau al administratorului public. Elevii au primit explicaţii despre ce este şi ce aplicabilitate are o lege, o ordonanţă sau o hotărâre de Guvern. Aceştia au fost învăţaţi să iniţieze un act legislativ şi au luat parte la şedinţele de Consiliu Local Craiova.

La cursuri au participat şi viceprimarul Craiovei Teodor Sas, consilierul judeţean Ileana Şerban, consilierul local al Craiovei Nicolae Marinescu şi consilierul local al oraşului Filiaşi Antonie Ciocioc, dar şi conf. univ. dr. Sorin Damean, de la Universitatea din Craiova.

În urma acestor cursuri, liceenii au declarat că au aflat lucruri noi, iar unii dintre ei chiar vor să facă o carieră în domeniu. „Vreau să fac studii în domeniu administraţiei publice şi să mă implic mai mult în oraşul în care locuiesc, fie că voi lucra în Primărie sau voi face presă”, a precizat unul dintre elevi.

Cuvântul Libertății