Pe fondul recentelor discuții din politica internă a Germaniei, la începutul săptămânii trecute a avut loc o întrevedere între cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron, în cadrul consultărilor interguvernamentale germano-franceze.
Evenimentul s-a desfășurat la castelul din Meseberg, situat la nord de Berlin, scopul acestuia reprezentându-l conturarea unei poziții comune, formulate înainte de reuniunea Consiliului European din perioada 28-29 iunie, în contextul în care problema migranților zdruncină din nou dinamica Uniunii Europene.
Subiectul azilului și cel al reformelor sunt strâns legate, iar în urma conferinței de presă, Merkel a anunțat o colaborare amplificată cu Emmanuel Macron, vorbind despre un „nou capitol” pentru cooperarea europeană. Discuțiile purtate de cei doi au fost bazate pe consolidarea politicii externe și de apărare a UE, reformarea uniunii economice și monetare, adoptarea unei politici comune privind azilul și nu în ultimul rând, cooperarea în munca de cercetare în domenii precum inteligența artificială.
Ultimatum pentru Angela Merkel
Disensiunile din interiorul Guvernului german, generate de politica migrației, au reprezentat unul dintre subiectele principale de dezbatere în cadrul întânirii cancelarului german cu președintele francez Emmanuel Macron.
Odată cu situația celor 630 de de migranţi salvaţi, ce au sosit duminică în Spania după o săptămână de rătăcire pe Marea Mediterană, reacții controversate au fost generate în cadrul UE asupra viitorului migranţilor, iar aripa dreaptă a coaliției guvernamentale din Germania, a decis totodată, să îi impună cancelarului Angela Merkel un ultimatum pentru restrângerea numărului de migranți primiți la frontiere.
Interesantă de remarcat este poziția radicală a partidului bavarez CSU, care vrea să impună constrângeri politicii naţionale în ceea ce privește deciziile referitoare la imigraţie. Astfel, propunerea respectivă a fost refuzată și criticată de cancelarul german, aceasta considerând că situația determinată de implementarea propunerii venite din partea CSU ar crea haos şi nu ar avea nicio şansă să ducă la o soluţie comună în Europa, mai ales în aceste momente în care în UE se discută despre reforma sistemului de azil.
Unitate germano-franceza
În ciuda divergențelor din interiorul Germaniei, Angela Merkel şi Emmanuel Macron sunt de acord asupra gestionării migranţilor, care trebuie efectuată în manieră europeană, chiar dacă unele ţări membre ca Polonia şi Ungaria refuză să-şi deschidă frontierele.
”Vom lucra împreună pentru o soluţie interguvernamentală sau multiguvernamentală cu mai multe state membre care sunt vizate”
Totodată, cei doi au declarat la o conferință comună de presă că au început pregătirile pentru realizarea unui acord între mai multe ţări din spaţiul Schengen, urmărind să respingă orice solicitant de azil către statul în care a fost înregistrat prima oară, fapt pentru care aceștia “să fie repartizaţi cât mai repede posibil în ţara în care au fost înregistraţi”, relatează AFP.
Astfel, deși cancelarul a refuzat la început cererea ministrului său de Interne Horst Seehofer, membru al Uniunii Creştin Social (CSU), care vrea ca Germania să aplice fără acordul vecinilor săi această reglementare cu privire la expulzarea migranţilor în ţările prin care au intrat în Uniunea Europeană, Merkel a declarat că: ”suntem în favoarea unei acţiuni coordonate, la nivel european va fi mai bine, însă este foarte dificil, iar atunci cooperarea anumitor ţări trebuie să fie şi ea o opţiune”.
Dată fiind importanța pe care o deține acest subiect în criza guvernamentală germană, dacă negocierile elaborate de Macron vor avea succes, ele ar putea să-i permită cancelarului Merkel să soluţioneze criza şi să evite o rupere a coaliţiei sale, aflate la putere de doar trei luni.
Așadar, conform reacțiilor celor doi lideri, întrevederea a reprezentat un bun început pentru formularea unei soluții valide europene la problema azilului, pe care Angela Merkel va trebui să o prezinte partenerilor săi de la CSU, într-o formă finală, în paisprezece zile.
Ana Rusu