Săptămâna UE: 29 mai – 4 iunie 2017

1. Întâlnire oficială între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, la Versailles.

French President Emmanuel Macron shakes hand with Russian President Vladimir Putin at Palace of Versailles, in Versailles, France on May 29th, 2017. Photo by Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM

French President Emmanuel Macron shakes hand with Russian President Vladimir Putin at Palace of Versailles, in Versailles, France on May 29th, 2017. Photo by Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM

 

Întâlnirea dintre cei doi lideri a avut loc luni, 29 mai, la Palatul Versailles. Principalele teme abordate au fost conflictul din Siria, criza din Ucraina și situația comunității LGBT din Cecenia. În privința conflictului din Siria, președintele francez și-a exprimat dorința de a întări cooperarea cu Rusia pentru găsirea unei soluții de încheiere a conflictului, menționând în același timp că Franța nu va tolera folosirea armelor chimice.

2. Franța, Germania și Italia avertizează, printr-o declarație comună, că Acordul de la Paris pentru climat nu poate fi renegociat.

Paris-Agreement_Logo_EN_size

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și prim-ministrul italian Paolo Gentiloni au reacționat joi, 1 iunie, la decizia președintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris pentru climat. Liderii europeni au declarat că acordul este “ireversibil” și “nu poate fi renegociat”, reiterându-și angajamentul pentru îndeplinirea obiectivelor acordului.

3.Uniunea Europeană nu va permite Statelor Unite să încheie acorduri comerciale bilaterale cu statele membre.

Jean-Claude-Juncker-and-Donald-Trump-731449

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acuzat Statele Unite că încearcă să treacă peste Comisia Europeană, organul executiv al UE care negociază comerțul în numele întregului bloc și să încheie acorduri comerciale cu fiecare stat membru în parte. Jean-Claude Juncker a precizat că Uniunea Europeană nu va permite acorduri individuale între SUA și statele membre UE și că pe viitor, Uniunea Europeană va colabora mai mult cu China în privința comerțului, dacă Statele Unite vor adopta o politică protecționistă.