Săptămâna UE: 19-25 iunie 2017

1) Theresa May a prezentat planul privind statutul post-Brexit al cetățenilor europeni care locuiesc în Regat.

stream_img

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În prima zi a summit-ului UE, ce a avut loc la Bruxelles între 22 și 23 iunie, Theresa May le-a prezentat liderilor europeni planul său privind protejarea drepturilor cetățenilor din Uniunea Europeană care locuiesc în Marea Britanie. Prim-ministrul britanic a declarat că cetățenii din Uniune care locuiesc în Regat de peste cinci ani ar putea primi aceleași drepturi cu cetățenii britanici în ceea ce privește asistența medicală, educația, ajutoarele sociale și pensiile.

2) Remaniere guvernamentală în Franța: noul Guvern, fără miniștii Mișcării Democratice (MoDem).

bayrou_2_0_0

Miniștrii din Mișcarea Democratrică (MoDem) au demisionat din Guvern miercuri, 21 iunie, pe fondul anchetei judiciare privind utilizarea abuzivă a fondurilor parlamentare UE, în care partidul MoDem este implicat. Probabil cea mai surprinzătoare demisie este cea a lui Francois Bayrou, un aliat cheie al președintelui Macron în campania prezidențială, din funcția de ministru al Justiției.  Premierul Edouard Philippe a demisionat conform tradiţiei, după alegerile parlamentare de duminica trecută, dar va conduce şi noul guvern, care dispune de sprijinul majorităţii solide a partidului prezidenţial, La Republique en Marche (LREM).

3) Alegeri parlamentare în Albania. 

big_lso_6069

Albanezii votează astăzi în cadrul unui scrutin crucial pentru aderarea la Uniunea Europeană. Edi Rama, actualul prim-ministru din Partidul Socialist, speră să revină în funcție și să continue reformele privind lupta împotriva corupției și drepturile de proprietare, condiții impuse de Uniunea Europeană pentru începerea discuțiilor de aderare. Albania este membru NATO din 2009 și candidat oficial pentru aderarea la UE din 2014.