Paragraful a fost supus la vot în 3 părți, primele două fiind adoptate, iar a treia respinsă. Cea de-a treia parte, cea mai controversată, prevedea ca Uniunea Europeană să permită producerea pe teritoriul ei a organismelor modificate genetic în același condiții practicate în statele terțe.
Europarlamentarii români au menținut linia ideologică a grupurilor din care fac parte. Astfel, cei ai PSD au votat împotriva acestei prevederi, iar cei ai PDL, UDMR și PNL au votat în favoarea ei. Prevederea a picat la 57 voturi. Vezi cum a votat fiecare europarlamentar din delegația României pe marginea paragrafului 14: partea a treia.
Context: raportul Dacianei Sârbu privind implementarea unor noi măsuri pentru reformarea sectorului agricol în țările membre în contextul speculaţiei, al cererii tot mai mari de alimente și al numărului foarte mic de tineri agricultori, a fost adoptat marți de Parlamentul European. Raportul este unul nelegislativ, neavând așadar forță jurirică, dar pune presiune asupra Comisiei Europene să inițieze legislație în acest domeniu.
Principalele prevederi din raportul Dacianei Sârbu:
Sprijin pentru fermieri: Veniturile persoanelor implicate în sectorul agricol au scăzut dramatic începând cu 2009, din cauza costurilor ridicate de producție. Fermierii care respectă normele de mediu și pe cele care vizează protecția animalelor, micii fermieri, dar și cei care practică o agricultură tradițională trebuie ajutați financiar.
Stimulente pentru tineri: O statistică îngrijorătoare arată că, în timp ce doar 7% din fermierii europeni sunt tineri cu vârste până în 35 de ani, aproximativ 4.5 milioane de agricultori vor ieși la pensie în următorul deceniu. Tinerii fermieri trebuie ajutați cu prime de instalare, dobânzi subvenţionate pentru împrumuturi şi alte asemenea stimulente.
Rezerve globale de alimente: Catastrofele naturale și creșterea numărului de locuitori ai planetei fac necesară crearea unui sistem global specific de creare a unor rezerve de alimente, pentru a reduce foametea și pentru a reglementa prețurile mărfurilor. Acest sistem ar trebui gestionat de un organism comun sub coordonarea ONU sau de Food Agricultural Organization (FAO).
Fructul și laptele în școli: Asemenea programe de nutriție au nevoie de un cadru mai puternic de implementare la nivelul întregii Uniunii. Bugetul alocat programelor de educație alimentară a copiilor ar trebui majorat.
Luptă cu speculanții: Volatilitatea prețurilor la alimente, provocată de practicile speculative (care au stat la baza a circa jumătate din creșterile recente ale prețurilor) ar putea fi redusă, cu ajutorul instrumentelor financiare. Comisia Europeană este îndemnată să revizuiască legislația europeană actuală referitoare la aceste instrumente financiare.
Surse de informare complementare pe acest subiect:
Textul raportuluihttps://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2010-0376+0+DOC+XML+V0//RO
Activitatea eurodeputatei Daciana Sârbu: https://votewatch.eu/cx_mep_details.php?euro_parlamentar_id=568&lang=en