Jurnalul unui diplomat – Vizită la Ambasada Republicii Populare Chineze

20 de tineri pasionați de diplomație, 4 misiuni diplomatice străine acreditate la București (Germania, Africa de Sud, Statele Unite ale Americii, China) și întâlniri de lucru cu reprezentanți diplomatici pe cele mai dezbătute teme de pe agenda internațională, pe scurt Programul “Around the world Embassies tour”, prima ediție.

Ambasada Chinei a fost cea de a patra reprezentanță diplomatică pe care grupul Qvorum a vizitat-o cu scopul cunoașterii mai aprofundate a diplomației chineze.

Discuțiile au fost orientate asupra unor subiecte precum: rolul Chinei ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, diplomație culturală, economia Chinei și influența acesteia la nivel global, dar și chestiuni ce țin de cariera diplomatică.

Atât prelegerile, cât și sesiunea de Q&A, au fost moderate de directorul secției politice, domnul Zhang Zheng.  Alături de domnia sa au participat diplomați din cadru tuturor departamentelor Ambasadei Chinei la București.

Finalul întâlnirii a fost marcat de o recepție organizată cu scopul de a facilita dialogul informal dintre tinerii participanți și diplomații chinezi.

 

Testimoniale:

Vizita de studiu la Ambasada Republicii China a fost o experiență completă, organizată și unică. Au fost prezenți diplomați din toate departamentele ce funcționează în cadrul ambasadei, care ne-au prezentat activitatea pe care o desfășoară. Datorită acestui fapt consider că am primit răspunsuri cât se poate de clare și punctuale cu privire la curiozitățile noastre, în funcție de aria fiecăruia de interes.  Pe lângă profesionalismul de care au dat dovadă, diplomații chinezi s-au arătat deschiși, dornici să ne cunoască pe noi și opiniile noastre, oferindu-ne ocazia de a purta conversații individual, într-un mod mai puțin formal, în cadrul unei recepții tradiționale chinezești. Am rămas plăcut impresionată, fiind una dintre cele mai reușite vizite din cadrul proiectului.” (Beatrice Ojog)

“În cadrul vizitei la ambasada Chinei am discutat despre diplomația economică a Chinei, ne-au fost prezentate aspectele importante, precum și aspecte privind diplomația culturală. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost amabilitatea cu care ne-au primit, deschiderea de care au dat dovadă, în special la mini-recepția organizată special pentru noi, unde am avut ocazia de a încerca câteva din specialitățile culinare chineze. A fost o experiență interesantă, pe care cu siguranță o voi mai repeta dacă voi mai avea ocazia.” (Florina Popescu)

“Și iată-ne ajunși și la ultima vizită din cadrul proiectului nostru! În cadrul vizitei la Ambasada Chinei am avut ocazia de a sta la masă și de a discuta cu diplomații chinezi, unde nu am ezitat să-i întreb atât de rolul Chinei în Consiliul de Securitate cât și despre BRICS sau despre poziția cu privire la atentatele teroriste recente. După discuțiile pe care le-am avut cu oficialii chinezi a urmat recepția, unde timp de o oră și jumătate am discutat cu aceștia și am degustat mâncare tradițională chinezească. În final, doresc să le mulțumesc celor de la Ambasada Chinei, atât pentru timpul petrecut, cât și pentru cadou, însă nu trebuie să uit nici de membrii Institutului Qvorum, care au făcut posibilă participarea mea în cadrul acestui proiect.” (Adrian Eugen Preda)