Jurnalul unui diplomat – Africa de Sud

O nouă săptămână, o nouă oprire la o misiune diplomatică străină acreditată la București. “Around the world Embassies tour” a continuat cu Ambasada Africii de Sud.

Grupul Qvorum a avut onoarea ca însăși  E.S. doamna Ambasador Thenjiwe Mtintso să fie gazda evenimentului.  Cei 20 de participanți s-au familiarizat cu ceea ce înseamnă conceptul de diplomație culturală și care sunt instrumentele acestui tip de diplomație, direct de la unul dintre cei mai respectați diplomați ai Africii de Sud.  Totodată, grupul a beneficiat de intervențiie doamnei Venita Smit, prim secretar politic la Ambasada Africii de Sud care le-a transmis participanților câteva sfaturi pentru profesia de diplomat.

Tematicile abordate în cadrul discuțiilor au privit diversitatea culturală a Africii de Sud, Apartheid, viața, realizările și impactul asupra istoriei contemporane a acțiunilor lui  Nelson Mandela.

La finalul prelegerii, participanții au fost invitați la o sesiune de networking, în compania doamnei Ambasador. Interacțiunea directă dintre participanți și diplomații ambasadei, precum și șansa de a degusta câteva dintre preparatele tradiționale africane au reprezentant o șansă unică  de a intra în contact  și de a cunoaște o cultură cu totul aparte.

Mulțumim încă o dată, pe această cale, E.S. doamnei Ambasador Mtintso și întregii sale echipe pentru primirea călduroasă și pentru atmosfera extraordinară pe care au creat-o special pentru “Around the world Embassies tour”!

Testimoniale:

Vizita la ambasada Republicii Africa de Sud a reprezentat o experiență cu adevărat multiculturală și diplomatică, având deosebita plăcere de a o cunoaște pe E.S. doamna Ambasador MTINTSO. Cu personalitatea sa debordantă, doamna Ambasador ne-a introdus istoria și spiritul Africii de Sud. Deși distanța dintre România și Africa de Sud este de circa 8.000 de km, am descoperit că valorile acestei țări pot doborî orice barieră în menținerea unor relații strânse de cooperare și colaborare. Cu toate acestea, ce m-a impresionat cel mai mult a fost diplomația culturală promovată de doamna Ambasador împreună cu ceilalți reprezentanți ai ambasadei, atmosfera întâlnirii fiind foarte jovială și primitoare. În concluzie, pe lângă faptul că vizita de la ambasada Africii de Sud mi-a facilitat accesul la informații și persoane interesante, am avut șansa de a descoperi UBUNTU, filozofia specific africană care militează pentru pace, reconciliere, bunătate și compasiune. (Denisa Vlăsceanu)