În urma atacurilor teroriste din Paris, s-a dezbătut recent în Parlamentul European despre prevenirea radicalizării și recrutării cetățenilor europeni în organizații teroriste. O largă majoritate a eurodeputaților și-au arătat consensul față de raportul întocmit de Rachida Dati, europarlamentar francez aparținând grupului PPE, care propune o întărire a măsurilor de securitate pentru prevenirea și combaterea terorismului.
Rezoluția propune ca principale acțiuni:
- Îndreptățirea autorităților statelor membre să solicite rețelelor de internet și platformelor online să șteargă mesajele violente care ar putea răspândi extremismul. Platformele online care refuză să colaboreze, permițând mesajelor cu conținut ilegal să circule pot fi considerate complici și pot răspunde în fața justiției;
- Combaterea radicalizării teroriste în închisorile din Europa;
- Descurajarea finanțării grupărilor teroriste, prin apelul către statele membre de a implementa standarde de transparență ridicate și subliniind faptul că spălarea de bani, evaziunea fiscală pot fi surse majore pentru finanțarea organizațiilor teroriste;
- Definitivarea unui registru european cu numele pasagerilor- PNR, presupunând colectarea sistematică și folosirea datelor pasagerilor zborurilor internaționale.
Propunerile au fost receptate pozitiv de către familiile mari de partide, iar rezoluția a fost adoptată cu 548 voturi pentru, 110 împotrivă și 36 abțineri. Cei care s-au împotrivit au fost Euroscepticii din grupul EFDD, naționaliștii de extremă dreaptă din ENF și cei din gruparea de extremă stângă GUE-NGL.
Dintre cei 32 de eurodeputați români, 26 au votat pentru, doi (Dan Nica de la S&D și Mihai Țurcanu din EPP) s-au abținut, trei (Emilian Pavel și Claudiu Ciprian Tănăsescu de la S&D, Adina- Ioana Vălean din EPP) au fost absenți și doar Laurențiu Rebega, membru al grupului ENF a votat împotriva rezoluției, rămânând fidel poziției partidului său.
La dezbaterea în plen de la Strasbourg au luat cuvântul doi europarlamentari români.
Monica Macovei a declarat în numele familiei conservatoare ECR: „Doamnă președintă, cei 5 000 de cetățeni europeni plecați să lupte alături de organizații teroriste în Irak și Siria sunt cu siguranță eșecul nostru.
Trebuie să ne aplecăm asupra cauzei și trebuie să prevenim creșterea acestei cifre. În acest moment trebuie în primul rând însă să oprim orice amenințare și atac terorist asupra noastră și, ca atare, câteva măsuri urgente se impun: adoptarea rapidă a directivei privind registrul european al pasagerilor aerieni, directiva PNR. De asemenea, destructurarea grupărilor teroriste trebuie să se facă mai ales prin combaterea finanțării ilicite.”
Laurențiu Rebega, singurul eurodeputat român care a votat împotriva rezoluției a luat cuvântul în plen exprimându-și susținerea față de măsurile propuse „În acest context apreciez că măsurile cerute de prezentul raport sunt unele care trebuie puse în aplicare de urgență”. Justificarea votului său contra raportului Rachidei Dati se află probabil în loialitatea față de poziția grupului politic ENF.
Votul în Parlamentul European relevă impactul pe care evenimentele recente le-au avut asupra deciziei între întărirea securității sau protejarea intimității, formându-se astfel o majoritate care a susținut controale mai stricte la granițele externe UE și drepturi sporite pentru agențiile de securitate de a controla mediul online.
Fiona Gogescu