În Regiunea Sud-Muntenia se pun bazele unor noi proiecte de dezvoltare comunitară!

Tinerii din Regiunea Sud Muntenia vor contribui la dezvoltarea localităților din care provin prin proiecte de implicare comunitară.

Cei 350 de tineri din cele 7 județe ale Regiunii Sud-Muntenia, care au participat la programul „Inițiativă pentru comunitatea mea!”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, au pus bazele unor grupuri de inițiativă locală. Misiunea acestor grupuri de inițiativă este de a deveni instrumente de lucru și de dialog între cetățeni și autoritățile locale pentru rezolvarea problemelor comunității din domenii variate precum: economie, educație, agricultură, domeniu social, administrație publică.

Grupul de inițiativă locală din fiecare județ efectuează cercetări pentru a obține informații despre aspectele pe care le-ar putea îmbunătăți în comunitatea lor. Rezultatul acestora va fi prezentat sub forma unui document de poziție care va fi înaintat autorităților locale, împreună cu potențiale soluții pentru rezolvarea problemelor identificate. Totodată, grupurile de inițiativă locală vor desfășura o serie de evenimente în comunitate prin care îi vor informa pe cetățeni de acțiunile lor.

Proiectul „Inițiativă pentru comunitatea mea!” s-a desfășurat în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Teleorman și a cuprins mai multe etape:

1. Traininguri pe teme de administrație publică, antreprenoriat, dezvoltare durabilă, antidiscriminare și egalitatea de șanse în fiecare din cele 7 județe. La acestea au participat 350 de elevi și studenți cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.

2. Vizite de studiu la instituțiile publice de la nivel local și județean – organizatorii au facilitat în fiecare județ o serie de vizite de studiu la Primărie, Consiliul local sau Județean, Prefectură. În cadrul acestor vizite de studiu, tinerii au descoperit din practică  modul de funcționare al instituțiilor și au interacționat direct cu reprezentanții autorităților locale. Cele mai receptive autorități publice la solicitările noastre privind întâlnirile de lucru au fost cele din județele Dâmbovița și Ialomița, unde grupurile de tineri au discutat cu reprezentanții tuturor celor 4 instituții (Primărie și Consiliul local, Consiliul Județean și Prefectura).

3. Simularea ședinței de consiliu local – tinerii din fiecare județ au experimentat rolul de consilier local pentru o zi, activitate primită cu entuziasm de către participanți. În cadrul simulării, elevii și studenții au dezbătut și votat bugetul de venituri și cheltuieli al orașului, din postura de consilieri locali, reprezentanți ai sindicatelor, ai ONG-uri locale și cetățeni.

4. Crearea grupurilor de inițiativă locală din fiecare județ –  follow-up-ul proiectului constă în crearea grupurilor de inițativă locală, iar cei 350 de participanți au devenit membri ai Comunității Qvorum, care însumează aproximativ 3300 de reprezentanți.

5. Vizită de studiu și networking la București pentru cei mai implicați 28 de participanți ai proiectului – timp de 4 zile, elevii și studenții au avut oportunitatea de a participa la o serie de traininguri pe teme de leadership, dezvoltare personală, dar și managementul proiectelor. De asemenea, echipa Institutului Qvorum a facilitat grupului de tineri o vizită de studiu la Parlamentul României. Tinerii au asistat la o lecție de democrație și au simulat o ședință de plen a Camerei Deputaților, în care au dezbătut și votat propriile proiecte de lege.

Prin programul „Inițiativă pentru comunitatea mea!”, Institutul pentru Democrație Participativă Euro Qvorum și-a propus să crească gradul de implicare activă a tinerilor din regiunea Sud-Muntenia în viaţa publică a comunității locale din care provin.

Institutul pentru Democrație Participativă Euro Qvorum este o organizație non-guvernamentală, fondată de către un grup de tineri specialiști, care are ca obiectiv stimularea participării cetățenilor și a partenerilor sociali și economici în procesul decizional național și european. În acest sens, Institutul Qvorum derulează proiecte ce urmăresc structurarea și profesionalizarea dialogului dintre societate și decidenții politici.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România;

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014.

Pentru mai multe detalii privind finanțatorii proiectului, accesați https://www.fondong.fdsc.ro
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene  accesați  https://www.fondong.fdsc.ro/”https://www.eeagrants.org

 

Inițiativă pentru comunitatea mea!

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului;

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România;